ÇORUM SUNGURLU İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Coğrafi Bilgiler

SUNGURLU İLÇESİ COĞRAFİ BİLGİLERİ

GENEL DURUM:

Sungurlu, Orta Karadeniz Bölümü ile Orta Kızılırmak Bölümleri arasında yer alan ve idari olarak Çorum İline bağlı en büyük ilçedir. İl merkezine 71 km. uzaklıkta olup, yüzölçümü 2557 km2’dir. Deniz seviyesinden yüksekliği 780 m. olan Sungurlu 40 09 50’’N enlemi ile, 34 22’30’’E boylamında yer almaktadır.

İç Anadolu Bölgesi’nde, Karadeniz Bölgesi’ne geçişi sağlayan tabii bir koridor üzerinde bulunan Sungurlu İlçesi (Gürsoy, 1975) Karadeniz Bölgesi dağlarının alçalıp, doğrultu değiştirdiği bir sahada, İç Anadolu platolarına geçilen bir alanda yer alır. Kuzeyde Bayat ve Uğurludağ ilçeleri, doğuda Çorum merkez ilçe ve Alaca ilçesi, güneydoğuda Boğazkale ilçesi, güneyde Yozgat merkez ilçe ve Yerköy ilçesi, güneybatıda Delice ilçesi, batıda Sulakyurt ilçesi ve kuzeybatıda Kızılırmak ilçeleriyle sınırlandırılmıştır.

Sungurlu, Doğu ve Orta Karadeniz kıyılarının İç Anadolu, Akdeniz ve Ege kıyılarına bağlantısını sağlayan 190-02 no’lu Devlet Karayolunun geçtiği ve ilçeden geçen Budaközü Deresi’ne karışan Diğ Çayı ve Akçay arasında kalan, yayla tepelerinin eteğinde kurulmuştur. Bölgelerin birbiriyle bağlantısını sağlayan bir güzergah üzerinde kurulmuş olmasının, Sungurlu’nun gelişmesine büyük katkısı olmuştur.

YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ :

İlçedeki Yüksek Dağ ve Tepeler :    

Beşdam Dağı 1365 m.

Kartaltepe 1700 m.

Nöbeti Baba 1641 m.

Korçocuk Pınarı 1434 m.

Ziyarettepe 1425 m.

Karadeğnek Tepesi 1418 m.

Ağcayürek Tepesi 1318 m.

Alatepe 1236 m.

Manastır Tepesi 1070 m.

Akarsuları :                            

Budaközü Çayı ve kolları:

1)   Demirşeyh Çayı

2)   İncesu Deresi

3)   Diğ Çayı

4)   Akçay

5)   Kemallı Çayı

Delice Irmağı ve kolları:

1)   Budaközü çayı

2)   Emine Pınarı

3)   Acı Öz

Ovaları :                                   

Sungurlu Ovası 750 km2’dir. Demirşeyh, Aydoğan, Budaközü, Beşpınar, Çiftlik, Meymandı Ovaları ile birleşir. Bu ovanın Delice Irmağı ile birleştiği yer olan Çadırhöyük Köyüne kadar ki bütün küçük ovalar tarıma elverişlidir. Deniz seviyesinden yüksekliği 550-580 metredir.

Taybı Ovası: 144 km2 genişliğinde 550-560 m. yüksekliğinde olan ova Sungurlu’nun bazı köylerini içine alır. Yörenin en verimli ovasıdır. Pirinç, buğday, pancar ekilir.

Delice Ovası: Sungurlu ve Delice sınırında olan bu ova 300 km2 genişliğinde olup çok iyi buğday yetişmektedir.

Emine Pınarı Ovası: Büyük Polatlı, Keller, Alembeyli Köyü arazilerini kapsar. Buğday, arpa ve pancar ekimi yapılır.

BİTKİ ÖRTÜSÜ  :

Sungurlu yerleşim ve çevresinde karasal iklim hüküm sürmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlıdır. En yağışlı ayı Mayıs, en kurak ayı Ağustos’tur. Yıllık ortalama yağışı 418 mm. olup, en soğuk ayı Ocak, en sıcak ayı ise Ağustos’tur. Bitki örtüsü bakımından zengin sayılmayan Sungurlu’da, step egemen olmakla beraber, yüksek yerlerde meşe ve sarıçam ormanları yer almaktadır. İlçemiz Turan-Önasya step flora bölgesi içinde kalır. “Hakim olan ot örtüsü steptir. Efemer karakterli bitkiler, ilkbahardaki yağışları takiben hemen belirmekte, yaz sıcakları bastırmadan hayati faaliyetleri son bulmaktadır. Batıdaki kapalı depresyonlar civarında halofit karakterli bitkilerin de mevcut olduğu ilçede, doğal ot örtüsü iklime uymuş (kserofil) kurakçıl bitkilerdir.”

 

Kaynak: T.C. Sungurlu Kaymakamlığı

Sunguroğlu Mahallesi Alpaslan Türkeş Caddesi No 20 Sungurlu/ÇORUM - 0364 311 80 65 0364 31180 60 0364 311 81 09

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.